Jadranje

Jadralno letalstvo je šport v sožitju z naravo, ki ponuja neomejeno svobodo in izziv. Razvito je po celem svetu in vse jadralne letalce po celem svetu združuje užitek pri letenju v tišini, brez motorja, s pomočjo izkoriščanja naravnih pojavov kot so termika, pobočni vzgorniki ali večji valovi. Je tihi šport višin, katerega temeljna prvina je človekov boj oziroma sožitje z naravo, tako pri premagovanju razdalj, kot pri drugih dejavnostih.

Jadranje kot šport se je začelo v dvajsetih letih 20. stoletja. Sprva je bil cilj podaljšati trajanje letov, kmalu pa so piloti poskušali narediti prelete stran od mesta vzleta. Izboljšave aerodinamike in razumevanja vremenskih pojavov so omogočile večje razdalje pri višjih povprečnih hitrostih. Dolge razdalje so zdaj leteli z uporabo katerega koli od glavnih virov dvigovanja zraka: pobočna termika, termični vzgornik in zračni valovi . V ugodnih razmerah lahko izkušeni piloti preletijo več sto kilometrov, preden se vrnejo na domača letališča; občasno se dosežejo leti več kot 1.000 kilometrov.

Nekateri tekmovalni piloti letijo na dirkah po vnaprej določenih progah. Ta jadralna tekmovanja preizkušajo sposobnosti pilotov, da najbolje izkoristijo lokalne vremenske razmere in njihove letalne sposobnosti. V številnih državah organizirajo lokalna in državna tekmovanja, na voljo pa so tudi dvoletna svetovna jadralna prvenstva . Na tekmovanju so bile razvite tehnike za maksimiranje hitrosti jadralnega letala okoli dnevne naloge, vključno z optimalno hitrostjo letenja, navigacijo z uporabo GPS in nošenjem vodnega balasta . Če se vreme poslabša, piloti včasih ne morejo opraviti tekmovalnega leta. Posledično bodo morda morali pristati drugje, morda na polju, vendar piloti motornega jadralnega letala se temu lahko izognejo z zagonom motorja.

Soaring to Mont Blanc - Haute Provence at its best! - YouTube

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja